Fredagsfif og lidt skov og strikkeri

Om KonMari-oprydning

Ej, hvor jeg synes, at jeg har sneget noget ind om min oprydning alle steder her på bloggen.. Jeg ryddet op efter bogen “Magisk oprydning”, og det kan vist ikke være gået mange næser forbi. Metoden er en japansk metode, og som jeg skriver det, lyder det helt spirituelt og alternativt. Jeg opfatter egentlig bogen som netop begge disse ting, men selvom jeg har taget det med et gran salt, mens jeg læste bogen, så må jeg også indrømme, at jeg er blevet ret så inspireret af nogle af de ret fine betragtninger, som hende Marie Kondo (Konmari) beskriver. Inden jeg skriver mere, vil jeg dog skynde mig at sige, hvis du ikke har nogen som helst interesse i det, så er dette indlæg nok rimelig kedeligt for dig. Til dig der gerne vil læse mere, tænkte jeg at samle lidt mere om min proces og oplevelse af Konmari-metoden her. På den måde får jeg lettet trykket for min (faktisk ret store) begejstring, og således behøver I, der ikke gider høre om det, ikke hele tiden at få stikpiller i alle mulige andre indlæg (okay, det sidste kan jeg nok ikke frasige mig helt, men jeg vil da gøre et forsøg.) Hvis du ikke har læst min motivation for at rydde op og smide ud, så kan du finde den herDet var altså dér det startede. Nu er jeg et godt stykke inde i processen, og jeg vil derfor begynde at dele lidt indlæg om emnet.

Egentlig var min tanke, at jeg ville samle ALLE mine tanker om Konmari-metoden i ét eneste indlæg, men som det er skredet frem, kan jeg godt se, at dét indlæg bliver ulideligt langt, så. Derfor vil jeg inddele det i tre dele (som jeg ser det nu); ét om selve oprydningsmetoden, ét hvor jeg gør status over det rent praktisk, og ét om hvad jeg har lært af det (på et mere menneskeligt plan). Og måske et fjerde om, hvordan jeg så har ført det ud i livet (særligt dét med at sætte på plads igen..) Egentlig havde jeg også forestillet mig, at jeg ville starte med at dele mine tanker om udbyttet, men det blev pludselig indforstået at skulle beskrive mine tanker omkring en oprydning, før jeg havde forklaret selve oprydningsmetoden. Jep, jeg kan godt høre allerde nu, at det stadig lyder helt hokus-pokus agtigt, men omvendt er det vel også mærkeligt, hvis ikke sådan en ‘venden dit hjem på hovedet’-oprydning ikke sætter tanker i gang (om minder, hvad man holder på, og hvad man holder af)?

Tilbage til dette indlæg. Indlægget, som jeg vil dedikere til at ridse op, hvad en Konmari-oprydning er. I sin grundessens. For jeg vil først og fremmest anbefale, at læse bogen “magisk oprydning”, hvis du ønsker at rydde op efter metoden. Den er slet ikke så punkt-agtigt opstillet, som jeg forventede. Den er flydende og hyggeligt beskrevet. Og der er små fif indimellem, som altså er et læs værd, hvis du spørger mig. Det overordnede mål er dog, sådan som jeg læser den, at Marie Kondo vil hjælpe læserne med at ende med at leve i dét hjem man virkelig ønsker sig. Blandt de ting man kun virkelig sætter pris på.
Helt skåret ind til benet siger Marie Kondo, at en oprydning bør klares efter denne fremtangsmetode:
Det der står skrevet i kursiv er mine noter til, hvordan jeg har grebet det an, eller særlige ting jeg har bemærket. 

 1. Gør det fuldt og helt.
  Marie Kondos lidt flabede pointe er, at hvis du altid føler du skal rydde op, så er det fordi du aldrig har ryddet op rigtigt. Derfor skal man gå all in, gøre det i én sammenhængende periode (for det klares ikke på én dag), og altså være fokuseret og dedikeret.
  Jeg har virkeligt forsøgt at få det klaret så hurtigt og fokuseret som muligt, og jeg synes det overordnet er lykkedes. Men når man også har et lille barn, et nyt job og i øvrigt en masse man gerne vil, tager det tid. Og det har jeg givet det lov til at gøre. 
 2. Se det for dig! – Hvad vil oprydningen gøre for dit hjem, og det liv du lever der?
  Dette er virkelig individuelt!
  Overordnet set, var min motivation, at jeg håbede jeg ville få mere ro omkring mig (og dermed) i mit hovede. At vores familie liv ikke ville være præget af lige så megen uendelig oprydning, og ikke mindst at vi ville kunne få mere luft omkring os. 
 3. Ryd først op, og sæt dernæst på plads.
  Dette er altså næsten det sværeste for mig – fordi vi bor småt. Vi har ligesom været nødt til at kunne have et liv samtidig med udsmidningen. Derfor har vi sat det på plads løbende. Men når en kategori har været afsluttet, har jeg altså derefter taget mig tid til at revurdere pladserne og sætte ting på plads. Denne del er jeg dog endnu ikke færdig med. 
 4. Gennemgå dine ting efter kategori – ikke placering. Tøj først, så bøger, så papirer mv., så tilbehør (pleje, smykker mv.) og til slut alt med affektionsværdi.
  Denne del har virkelig overrasket mig! Tænk, hvor meget tingene har været spredt ud! Uden jeg vidste det. Jeg mener, jeg startede ofte en kategori med at samle kategorien, dér hvor jeg troede den var. Men efter lidt tid kom jeg i tanke om endnu flere steder, hvor den havde sneget sig ind. Eksempelvis med tøj; de to steder jeg kunne komme i tanke var i garderoben og i gangen. Men efter lidt tid, gik det op for mig, at jeg også havde en bunke bag kommoden, en hel masse på loftet, og også lidt ved siden af vaskemaskinen. Ja, og så da også i nogle tasker rundt omkring. Og hov, der lå da også et par trøjer på en stol. Og dette er blot ét eksempel. Ej, hvor har alting været spredt ud! 
 5. Med hver ting i hver kategori, tager du den i dine hænder, og vurderer om den gør dig glad(!)
  Og hvis der er noget som ikke gør dig glad, men som du faktisk har virkelig svært ved at ‘slippe’, så påstår Marie Kondo, at det enten er fordi du hænger fast i fortiden eller er bange for fremtiden. Bum!
  Marie Kondo beskriver det meget bedre end jeg kan, men det har overrasket mig, hvor nemt det faktisk har været at afgøre, om noget reelt gør mig glad! 
 6. Smid reste af dine ting ud – at skaffe sig af med det, er ikke at stille det på loftet..
  Og du kan nu levet et liv med færre ting. Som du helt selv har valgt 🙂
  Dette punkt har jeg gradbøjet, fordi jeg gerne vil sælge mine ting. Så jeg har dedikeret et helt loftrum til alt der skal sælges. Hvis ikke det er solgt efter det store årlige loppemarked her i foråret, så ryger det til genbrug! Men alle ting, som jeg har sorteret fra, er altså stilt ét sted hen. Og de kommer ikke ‘hjem’ igen.. For jeg kan godt afsløre allerede nu; jeg synes her er rarere uden alle de ting.

img_2124

 

Skriv endeligt, hvis du har spørgsmål eller undren!
Eller måske endda erfaring med at smide ud og rydde op på drastisk vis?
Ja, eller hvad som helst andet 🙂

 

2 kommentarer

 • Åh, jeg burde så meget hoppe med på vognen. Men jeg synes, at det lyder så uoverskueligt! Nærmest som et fuldtidsarbejde i en uge. Hvor lang tid har du brugt på det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stay Strange

   Altså, det er jo forskelligt hvor hurtig man er om det. Jeg har læst om folk som sagde de gjorde det på én uge. Det er jo både forskelligt hvor mange ting man har, hvor meget plads det er spredt over, og derudover hvor meget tid man har. Personligt troede jeg, at det ville tage en uge max, men i bogen står der faktisk, at man skal forvente at det spreder sig over et halvt år. Jeg startede kort efter nytår, og er altså endnu ikke helt færdig.. Det viste sig da også at jeg har haft brug for liiidt pauser imellem. Men det er jo også et temperamentsspørgsmål?
   Det lyder måske uoverskueligt – det vil jeg også indrømme, at jeg synes inden jeg startede – men på den anden side, så er jeg bare HELT overbevist om, at jeg ender med at blive gladere for vores hjem på den lange bane, og i ét perspektiv er et par måneder jo ikke lang tid!? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fredagsfif og lidt skov og strikkeri