Bind tørklædet om hovedet

Tirsdagens tip: Den gyldne regel for rugbrødsmadder

Okay, okay, jeg kan godt se, at det ikke er den mest sexede overskrift. Men jeg synes nu altså, at indholdet er relativt sexet og en virkelig god huskeregel. Omend simpel. Men lad os lige starte et andet sted..

Hver tirsdag har jeg for vane at skrive et ‘tirsdagens tip’ her på bloggen. Et sådant tip er kategoriseret ved at være smart – altså enten “aha-smart” (praktisk), og hvis det derudover er “flot-smart” (æstetisk), er dét blot en ekstra bonus. Søg eventuelt på “tip” eller “tirsdagens tip” i søgekolonnen til højre, for at se de andre jeg har udgivet de seneste måneder, hvis du ikke har læst med hver uge. Eller endda er helt ny her..

Tilbage til nutiden! Jeg er på nuværende tidspunkt på ferie. Det er nok gået de færrestes næse forbi her eller på instagram. Jeg elsker ferier, og alt dét de kan minde én om. Men der er ærlig talt også noget jeg savner, når jeg sådan er på ferie. Og det tror jeg er sundt. Meget, endda. Noget af dét, jeg altid kommer til at savne, når jeg er væk fra det danske ganske land, er rugbrødsmadder. Simpelthen. Og særligt om sommeren fordi der altså ikke er noget som en rugbrødsmad med friske danske kartofler. Hvis du spørger mig.

Og det er altså disse madder, som denne uges tip skal handle om. En ganske enkel huskeregel til at få den klassiske rugbrødsmad til at nå de højder, den fortjener.

Tippet lyder således: 

  • En rugbrødsmad bør minimum indholde 3 ingredienser
    – hvor hverken rugbrødet, det eventuelle smør eller salt og peber altså tæller med.

Det bedst ved denne regel (ud over velsmagen) er, at begrænsninger ofte sætter kreativiteten i gang. Her havde jeg eksempelvis kun rødløg til rådighed i mit sparsomme køleskab. Og så blev det disse løg, som måtte bidrage som den tredje og gyldne ingrediens. Jep, så kreativ var jeg 😉 Hvis ikke dette havde været tilgængeligt, ja, så er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad der var kommet på. Billederne er naturligvis taget før ferie-afgang. Jep, bare kald mig TV-kok. Jeg har tryllet i forvejen!

Lad mig give et par eksempler:

Kartoffelmadden: Denne mad har i følge mig bedst af følgende ingredienser; kartofler (naturligvis), mayonnaise samt en form for løg (aller helst purløg). Et lille strøg salt og peber gør naturligvis ingen skade, omend de ikke tæller med som ingredienser.

Markrelmadden: Denne mad ligner til forveksling kartoffelmadden med følgende ingredienser; markrel i tomat (naturligvis), mayonnaise samt en form for løg (min præference i denne sammenhæng er skalotteløg/hvide løg). Har man en far som har jysk ophav, eller er blevet præsenteret det i anden sammenhæng kan det være, at man endda flotter sig med et smilende æg – lige ovenpå fisken – og inden mayo’en og de øvrige ingredienser tilføjes. Denne mad smager særligt af barndom for mig. Et lille strøg salt og peber gør naturligvis ingen skade, omend de stadig ikke tæller som ingredienser.

Fiskefiletmadden: Denne mad foretrækker jeg med følgende ingredienser; en god fiskefilet, remoulade, samt en skive citron. Eventuelt toppet med et lille drys karse. Eller en skive tomat.

…Og sådan kan man blive ved. Min erfaring er, at jeg ofte kan stoppe efter den anden nævnte ingrediens. Lige springe over løget, citronen eller agurken/tomatten. Fordi det mangler, eller fordi jeg bare glemmer det. Men med dette simple tip om altid at huske tre ingredienser, ja, så er det altså svært at gå galt i byen med den gode rubber.

Hvis du er i Danmark pt, så håber jeg, at du vil nyde en lille mad og sende en tanke til mig.
Jeg blev da i al fald helt sulten af alt dette skriveri om den gode mad!

Hvad mon din favorit-rugbrødsmad indholder?
Jeg selv er ret dårlig til at få spist de famøse grøntsagsmadder som tomat/agurkemad. Hvad mon tricket er til disse?

Rigtig god tirsdag derude!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bind tørklædet om hovedet